1. GİRİŞ

Her alanda olan gelişmeler gibi taşıt teknolojisindeki gelişmelerde performans artırımı üzerinedir. Performans artırımı kısaca taşıtın verimini artırmak anlamındadır, yani taşıtın güç kaynağı olan içten patlamalı motordan gelen gücün en iyi şekilde kullanılarak maksimum hız, ivmelenme, yokuş kapasitesi ve de günümüz dünyasında en önemli etkenlerinden olan ekonomikliği sağlamasıdır. 1. Giriş
2. Taşıt hareket dirençleri
    2.1. Yuvarlanma direnci
    2.2. Aerodinamik direnç
    2.3. Yokuş direnci
    2.4. Atalet direnci
    2.5. Aktarma organları direnci
3. Taşıt genel hareket denklemi
4. Taşıt performans hesapları
5. Taşıt performansının artırılması
6. Sonuç

İstenilen bu performans artırımlarını yapmanın yolu taşıt üzerine gelen dirençleri azaltmaktır. Bu dirençlerden yokuş direnci ile oynamamızın imkanı yoktur ama diğer tüm dirençleri azaltmanın yolları bulunmaktadır. Bu dirençleri azaltmanın yolu bu dirençlerin taşıt performansı üzerindeki etkilerini iyi bilmektir. Projenin tamamında bu dirençlerin mekaniği anlatılmış ve etkilerini daha iyi gösterebilmek için grafiklere dökülmüştür. Yapılan kaynak taramaları ve araştırmalar özellikle aerodinamik direnç gibi hız ile olduça değişen değerler olduğunda bu direnç güçlerinin taşıtın verdiği güçle birlikte grafiğinin çizmesinin en doğru yaklaşım olduğunu göstermiştir.

Çalışmalar sırasında en iyi performans değerlerinin herzaman yarış otomobillerine veya bu sınıfı sokulabilecek spor otomobillere ait olduğu görülmüştür. Bunun sebebide oldukça açıktır, çünkü en ileri teknolojiler ve en büyük reklam giderleri bu alan üzerinde yoğunlaşmıştır. Örneğin bir Formüla1 otomobilinin 1 cm2’si 5 milyon Amerikan Doları karışılığında reklamlarla kaplıdır. Bu rekabeti sürdürebilmek içinde sürekli yeni ve daha iyi buluşlar yapmak gereklidir. Bütün bu sebeplerden dolayı projede özellikle bu tip taşıtlar örnek gösterilmiş ve bu taşıtların performans değerleri baz alınarak performans artırımının önemi gösterilmeye çalışılmıştır.

Proje aynı zamanda hala üretimde ve kullanımda bulunan iki binek otomobilin performans değerlerinin hesabınıda kapsamaktadır. Bu değerler elbette izafidir, çünkü bu değerlere bakılarak bir taşıtın iyi veya kötü olduğuna karar vermek oldukça güçtür. Bunun en temel sebebi bir insanın kullanacağı otomobilden ne istediğidir ve bunun fiyat, yakıt tüketimi, hız, ivmelenme, yoldışı (off-road) karakteristiği gibi birçok kriteri bulunmaktadır. Bütün bu değerlerden daha da önemlisi beğeni meselesidir onun için en iyi karşılaştırma kişinin kendi ihtiyaçlarına ve ekonomik kapasitesine göre yaptığı karşılaştırmadır.

Bu araştırmanın son kısmına eklenilen performansı artırmak için neler yapılmalıdır kısmı tamamen pratik uygulama amacıyladır. Gündelik konuşmalarımızda bazen önemsiz gibi gördüğümüz tasarım detaylarının ne kadar önemli olabileceğini ve bunun tam tersine çok önemli olarak gördüğümüz parça veya araçların aslında sadece bir aksesuar olmaktan öte gidemediğini göstermek esas amaçtır.

Tüm bu çalışmaları yaparken aklıma gelen en üzücü şey ise aslında ülkemizin bu konulara ne kadar az önem verdiği ve bilgi eksikliğimizdir. Bu ve daha sonra buna benzer çalışmaların kişilere ve daha da önemlisi otomobil üreticisi firmalarımıza yardımcı olması en büyük amacımızdı.